“Dental Styling” – Εγκατάσταση CAD/CAM

“Dental Styling” – Εγκατάσταση CAD/CAM

Δηλώνει ερωτευμένος με τη δουλειά του και είναι πολύ απαιτητικός με τον εαυτό του. Μέσα σε περίοδο κρίσης τόλμησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και είναι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Σε ένα πολύ καλαίσθητα διαμορφωμένο χώρο «ανοιχτής αρχιτεκτονικής», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ότι είναι όλες οι επιλογές του, ο κος Αλέξανδρος Μπέτας μας φιλοξένησε στο εργαστήριο του και μας μίλησε για την ψηφιακή τεχνολογία και τη νέα του επένδυση, μία πλήρης dental CAD/CAM λύση που περιλαμβάνει το κοπτικό DWX-52DCi της DG Shape-Roland, scanner DOF, φούρνο σύντηξης HTS-2 της MihmVogt, φίλτρο BOFA και το λογισμικό Millbox της CIM System.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και το οδοντοτεχνικό σας εργαστήριο

Άνοιξα το εργαστήριό μου το 2012, μετά από σχεδόν 14 χρόνια υπηρεσίας στον κλάδο, μέσα σε δύσκολους καιρούς. Το τόλμησα όμως γιατί αγαπώ πάρα πολύ τη δουλειά μου και είχα ένα όραμα. Το δημιούργησα από το μηδέν και το διαμόρφωσα έτσι ώστε να είναι  αρεστό σε μένα, γιατί δουλεύω πάρα πολλές ώρες και ήθελα αυτές οι ώρες να μου είναι ευχάριστες. Σήμερα έχω τέσσερα άτομα προσωπικό και ασχολούμαστε με όλη την γκάμα εργασιών καλύπτοντας όλες τις ανάγκες ενός ιατρείου. Στην αρχή υπήρχαν πολλές φορές που χρειάστηκε να δουλεύω ακόμα και πάνω από 30 συνεχόμενες ώρες σε βάρος της οικογένειάς μου και της προσωπικής μου ζωής. Αλλά για μένα ήταν όνειρο ζωής. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι πάνω από τις προσδοκίες μου. Η συνταγή της επιτυχίας είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, και εγώ το αγαπάω πραγματικά.

 

Μέσα στη κρίση πως πάει η δουλειά σας;

Είμαι ενθουσιασμένος. Δεν είμαι άνθρωπος που μ’ αρέσει να γκρινιάζω. Είμαι απαιτητικός με τον εαυτό μου και όσο έχω τα δύο μου χέρια δεν σταματάνε τα όνειρά μου. Η οδοντοτεχνική είναι κάτι παραπάνω από μια δουλειά για μένα και αυτό αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα και ανταμείβεται – και δεν εννοώ μόνο οικονομικά – από τους συνεργάτες γιατρούς με τους οποίους έχουμε πολύ καλές σχέσεις.

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να μπείτε στην ψηφιακή τεχνολογία;

Η εξέλιξη, η οποία,  χωρίς να καταργεί το ανθρώπινο δυναμικό, κάνει πολλά πράγματα να γίνονται πολύ πιο εύκολα και ποιοτικά. Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει μεγαλύτερη ποιότητα και περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη δουλειά μας. Όλοι εμείς οι οδοντοτεχνίτες έχουμε ανάγκη από χρόνο. Κάποια στάδια στην εργασία μας που μας καταναλώνουν πολύ χρόνο, τα κάνει πολύ εύκολα. Εκεί ποντάρω στην τεχνολογία… στον ελεύθερο χρόνο που προσφέρει στον οδοντοτεχνίτη προκειμένου να τον αξιοποιήσει είτε στη δουλειά του εξελίσσοντας τις γνώσεις του ή  κάνοντας μια άλλη εργασία του εργαστηρίου, είτε στη προσωπική του ζωή … να πηγαίνει επιτέλους νωρίς σπίτι του, να έχει ποιότητα ζωής. Αυτό είναι το όνειρο όλων.

Βέβαια, η ψηφιακή τεχνολογία πολλές φορές είναι δίκοπο μαχαίρι. Όταν το κάνεις πρέπει να το κάνεις σωστά. Θα πρέπει να παίρνουμε τα καλά της τεχνολογίας και να τα βάζουμε στην εργασία μας.   Πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούμε μόνο για να γλυτώσουμε χρόνο αλλά να δίνουμε έμφαση και στην ποιότητα.

Επιπλέον με την ψηφιακή τεχνολογία ο χειριστής παύει πια να αναπνέει καρκινογόνα και κακής ποιότητας υλικά. Μέχρι σήμερα αναπνέαμε τις αναθυμιάσεις από το κερί, το ζιρκόνιο και άλλα υλικά, Τώρα με την ψηφιακή τεχνολογία, μπορείς να κόψεις πολύ ωραίες εργασίες χωρίς να αναπνέεις τίποτα.  Η ψηφιακή τεχνολογία δηλαδή κάνει πολύ καλό και στην υγεία μας.

Που και πως πιστεύετε ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα σας διαφοροποιήσει, τόσο ως προς το τελικό αποτέλεσμα, όσο και επιχειρηματικά.

Όταν χρησιμοποιείς σωστά την τεχνολογία, αποκτάς ποιότητα και ακολουθείς το ρεύμα της εποχής όπου τα πάντα είναι ψηφιακά. Σαν επιχείρηση σε κάνει πιο ανταγωνιστικό, αυτόνομο, σου δίνει ποιοτική ταχύτητα και σαφώς επειδή δεν είναι πολλοί που ασχολούνται με το ψηφιακό – γεγονός που είναι λυπηρό – σε κάνει να ξεχωρίζεις.

Η ψηφιακή τεχνολογία αναβαθμίζει τα εργαστήρια. Ακόμα και μια ατομική επιχείρηση με έναν τεχνίτη μπορεί να επενδύσει σε τεχνολογία και να βάλει το «ταβάνι» που θέλει να φτάσει.

Επιχειρηματικά ανοίγει νέους ορίζοντες. Μπορείς να συνεργαστείς και με συναδέλφους που, είτε για οικονομικούς είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, δεν έχουν επενδύσει σε ψηφιακή τεχνολογία. Εδώ ερχόμαστε εμείς που έχουμε ψηφιακά, όπως το δικό μου εργαστήριο, και τους καλύπτουμε με αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Επίσης, οι ψαγμένοι οδοντίατροι ψάχνουν να βρουν καλά κοπτικά μηχανήματα για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι όμως μόνο το μηχάνημα, είναι και ο χειριστής. Παίζει ρόλο η γνώση. Δεν μπορείς να πάρεις ένα μηχάνημα και ξαφνικά να σου κάνει τέλειες δουλειές, παίζει ρολό και αυτός που το χειρίζεται, ο σχεδιασμός και το πως έχει οραματιστεί το τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές μάλιστα θα πρέπει να πειραματιστείς, και αν δεν σου αρέσει να το ξανακάνεις. Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά.

Σας προτιμούν πελάτες επειδή έχετε ψηφιακά μηχανήματα;

Σαφέστατα! Όταν ο πελάτης ξέρει ότι όλες οι εργασίες γίνονται στο εργαστήριό σου, σαφώς σου έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Λίγες μέρες που έχω τον εξοπλισμό το έχω νιώσει αυτό. Οι οδοντίατροι ενδιαφέρονται για εργαστήρια που έχουν τεχνολογία CAD/CAM για να μπορούν να πάρουν γρήγορο και κυρίως ποιοτικό αποτέλεσμα. Οι καλοί γιατροί είναι διαβασμένοι και ξέρουν ποια κοπτικά είναι καλά, ξέρουν δηλαδή πιο εργαστήριο μπορεί να αποδώσει το αποτέλεσμα που θέλουν. Σε μικρό ποσοστό μεν, αλλά υπάρχουν πολύ ενημερωμένοι γιατροί. Τρείς-τέσσερις γιατροί ήξεραν και είχαν ακούσει το Roland. Όταν έκανα την επιλογή μου ήταν και οι πρώτοι που με πήραν τηλέφωνο για να με συγχαρούν για την επιλογή μου, και να μου πουν ότι ανυπομονούν να κάνουν εργασίες.

Παρόλα αυτά δεν πήρα τα ψηφιακά μηχανήματα για να μου φέρουν λεφτά, αλλά για να μου βγάλουν ποιοτικές εργασίες, ωραίες δουλειές. Το χρήμα δεν ήταν γνώμονας. Θέλω να βγαίνουν οι δουλειές όμορφα, χωρίς κούραση αφήνοντας ελεύθερο χρόνο σε μένα και στους συνεργάτες μου.  Η δική μου γενιά έχει εργαστεί πολλές ώρες και θα χαρώ πάρα πολύ η ψηφιακή τεχνολογία να λειτουργήσει στους νέους οδοντοτεχνίτες θετικά και να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το εργαστήριό σας;

Δεν αποκαλύπτω τα σχέδιά μου. Μ΄ αρέσει να τα υλοποιώ πρώτα. Αλλά έχω όρεξη και το όραμα συνεχίζεται. Αυτό το πράγμα δεν σταματάει κάπου. Η γνώση και η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ. Μέχρι να κλείσω τα μάτια μου θα το εξελίσσω. Όσο αφορά στον εξοπλισμό, μ΄ αυτόν που έχω τώρα θεωρώ ότι είμαι καλυμμένος. Γενικά πάντως πρώτα εξοπλίζομαι και μετά κυνηγάω περισσότερη δουλειά. Θέλω να μπορώ να υποστηρίξω αυτό που θα βγω να προσφέρω.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι οδοντοτεχνίτες αντικαθίστανται από τα μηχανήματα – Ποια η άποψή σας πάνω σε αυτό;

Ποτέ! Και είμαι απόλυτος σε αυτό! Είμαστε οδοντοτεχνίτες και τα μηχανήματα αναφέρονται σε οδοντοτεχνίτες. Οποίος λέει ότι τα μηχανήματα θα αντικαταστήσουν τους οδοντοτεχνίτες δεν έχει ασχοληθεί πραγματικά με την ψηφιακή τεχνολογία. Κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον οδοντοτεχνίτη, και όχι μόνο δεν καταργεί καμία θέση εργασίας αλλά αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει νέες, γιατί κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του όταν θα αποφασίσει ότι θα μπει στο ψηφιακό, και δεν θέλει να εκπαιδευτεί σοβαρά ο ίδιος, θα πρέπει να επενδύσει σε προσωπικό. Εγώ προσωπικά, αν χρειαστεί θα προσλάβω κι άλλον συνεργάτη, αρκεί να χειρίζεται το μηχάνημα έτσι όπως πρέπει.  Δεν  μπορείς να βάλεις κάποιον που να ξέρει μόνο από υπολογιστές και να του πεις «στήσε δόντια». Δεν γίνεται έτσι! Δεν πρέπει να χειρίζεται τέτοια μηχανήματα αν δεν είναι οδοντοτεχνίτης. Ο χειριστής του  μηχανήματος πρέπει να είναι ολοκληρωμένος οδοντοτεχνίτης και να έχει περάσει ώρες στο πάγκο εργασίας, αλλιώς δεν θα ξέρει τι είναι αυτό που σχεδιάζει και τι είναι αυτό που κόβει. Θα πρέπει να έχει γνώση για τα πάντα. Μόνο τότε το μηχάνημα θα δουλέψει όπως πρέπει να δουλέψει.  Δεν διανοείται άνθρωπος που δεν έχει κάτσει στον πάγκο εργασίας να γίνει χειριστής dental ψηφιακής τεχνολογίας.

Aνοιχτή ή κλειστή αρχιτεκτονική; Τι σας οδήγησε να επιλέξετε την ανοιχτή αρχιτεκτονική;

Επιλέγω σαφώς την Ανοιχτή Αρχιτεκτονική, γιατί δεν μ αρέσει να με δεσμεύουν. Είμαι κάθετος σε αυτό! Όλες οι επιλογές μου είναι «ανοιχτής αρχιτεκτονικής». Έτσι λειτουργώ και με τη ψηφιακή τεχνολογία. Θέλω αυτό που θα πάρω να το χειριστώ όπως θέλω εγώ,  να έχει ανοιχτούς ορίζοντες να μη με δεσμεύει η εταιρεία ή το μηχάνημα, έτσι ώστε να μπορώ να το εξαντλήσω και να το αξιοποιήσω όπως θέλω.

Πόσο εύχρηστο θεωρείτε το CAM λογισμικό της CIM systems;

Πολύ απλό και πολύ εύχρηστο

Γιατί επιλέξατε την Roland και τον εξοπλισμό της Atlas Digital;

Το Roland το επέλεξα καθαρά για την ποιότητα του αποτελέσματος. Δεν με ενδιέφερε το οικονομικό κομμάτι, και είχα εισπράξει μια θετική αύρα. Υπάρχουν έξω κάποιοι καλά ενημερωμένοι οδοντίατροι  και συνάδελφοι που παρακολουθούν τον παλμό, και ακουγόταν το όνομα της Roland. Επιπλέον το Roland το ήξερα. Tο είχα δοκιμάσει. Δεν είχα καμία αμφιβολία.  Oπότε ήμουν πολύ σίγουρος για την αγορά μου. Ήξερα το αποτέλεσμα από πριν το αγοράσω και αυτό ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να το αγοράσω. Αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή για το εργαστήριό μου ήταν το Roland. Mε την αγορά που έκανα έχω μηδενίσει το κίνδυνο της επένδυσης γιατί θεωρώ ότι το έχω εξαντλήσει στις δοκιμές.

Γενικά θεωρώ ότι ότι κάνω είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί το εξαντλώ πριν. Μαζεύω πληροφορίες και ακολουθώ αυτό που θα πει το μυαλό και η καρδιά μου.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα μηχανήματα εμπιστεύτηκα την εταιρεία σε αυτό που μου πρότεινε. Αφού είχα αποφασίσει να πάρω Roland, έκανα ένα ραντεβού με την εταιρεία και τους εξήγησα τι θέλω. Γνώρισα και μίλησα με τους ανθρώπους στην Atlas και τους εμπιστεύτηκα. Είχα την εταιρεία από κοντά και ρώταγα: τι κάνω εκεί; πως; γιατί; κλπ. Η εταιρεία θεωρώ ότι με αγκάλιασε, άκουσε τις ανάγκες μου, τις επεξεργάστηκε και έτσι έγινε η συνεργασία.  Ότι χρειάστηκα οι άνθρωποι από το τμήμα dental ήταν πάντα διαθέσιμοι. Είμαι σίγουρος ότι ξεκινάει μια πολύ ωραία συνεργασία.

Πείτε μας για την εμπειρία σας μέχρι τώρα από τη χρήση του Roland κοπτικού και του άλλου εξοπλισμού

Σε δύο βδομάδες έχω κόψει πραγματικά πάρα πολλές εργασίες, και  είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Μπορώ να εξελίξω κι άλλο το μηχάνημα. Ένα μηχάνημα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιήσει ότι έχεις στο μυαλό σου. Μέχρι στιγμή θεωρώ ότι έχω προσαρμόσει τα Roland στο εργαστήριο μου. Δεν προσάρμοσα το εργαστήριο μου στο μηχάνημα, αλλά το μηχάνημα στο εργαστήριο μου και έχει ακόμα πολλές επιπλέον δυνατότητες.  Ανακαλύπτω το μηχάνημα κάθε μέρα. Και το μηχάνημα ανακαλύπτει εμένα και τις απαιτήσεις μου. To ψηφιακό μηχάνημα έχει να κάνει πάντα και με τον τεχνίτη. Ένας τεχνίτης μπορεί να το ανεβάσει ή το αντίθετο.  Με τα υπόλοιπα μηχανήματα όλα πάνε ρολόι

Με τα δικά σας υψηλά standards είστε ευχαριστημένος με το επίπεδο υποστήριξης της Atlas Digital μέχρι σήμερα;

Ναι Είμαι. Εγώ ξεκινώ πάντα από τον παράγοντα άνθρωπο. Νομίζω ότι πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις για να έχει επιτυχία. Όλο το dental team της Atlas είναι καλό και υπάρχει θέληση. Μέχρι στιγμή ότι έχω χρειαστεί είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Τα παιδιά ήταν πάντα εκεί να μου δώσουν απάντηση όλη την ημέρα. Tώρα, μέσα στην ομάδα μου προστεθήκατε και εσείς. Ανήκετε στην ομάδα μου πλέον. Όλα είναι θέμα παροχής υπηρεσιών. Οι τελικοί πελάτες είναι πολύ απαιτητικοί σήμερα και όλοι είμαστε μια αλυσίδα, ένας κύκλος: οι ασθενείς, οι οδοντίατροι, οι οδοντοτεχνίτες, οι προμηθευτές, και πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι καλά.

Η ομάδα σας είναι πολύ καλή με αξιόπιστα και αξιόλογα στελέχη, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας κάνει να επαναπαύεστε, κανείς μας δεν πρέπει να επαναπαύεται.