Digident – Νικολούδιας Νίκος

Digident

Πρώτος στην Ελλάδα, Ο Νίκος Νικολούδιας, το 2011 μπήκε στο CAD/CAM με ένα DGShape-Roland DWX-50, περνώντας την πύλη της ψηφιακής οδοντικής τεχνολογίας που τον έφερε σε επαφή με ένα νέο, υπέροχο κόσμο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.

Είχαμε την χαρά να μας διαθέσει από τον πολύτιμο χρόνο του για να μεταφέρει σε έμας, αλλα και στους συναδέλφους του, την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτήσει εδώ και πάνω απο 10 χρόνια από την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Σήμερα διαθέτει 3 κοπτικά της DGShape-Roland και φυσικά ένα σύγχρονο πλήρως ψηφιακά εξοπλισμένο εργαστήριο.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και την πορεία σας

Είμαι εργαστηριούχος οδοντοτεχνίτης από το 1996. Από το ξεκίνημα της δεύτερης δεκαετίας σαν εργαστηριούχος, το 2006, ήμουν ιδιαίτερα ενεργός παρακολουθώντας πολλαπλά σεμινάρια, κυρίως στο εξωτερικό.

Το 2010 είναι σταθμός για μένα γιατί πέρασα την πύλη της ψηφιακής οδοντικής τεχνολογίας ερχόμενος πλέον σε επαφή με ένα νέο, υπέροχο κόσμο.

Το 2013, ιδρύεται η Digident, η εταιρεία με το ευρύτερο και βαθύτερο ψηφιακό προφίλ στην Ελλάδα. Το 2019 γεννιέται το 3D Dental House με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας ενώ μόλις φέτος, το κέντρο υποστήριξης και εκπαίδευσης experience, το πρώτο αναγνωρισμένο και από την exocad GmbH στην Ελλάδα.

Τι είναι το σημαντικότερο που κερδίσατε από την ψηφιακή τεχνολογία;

Το αυτονόητο. Αυτό που κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θέλει να κερδίσει. Χρόνο και χρήματα.

Ψηφιακή Τεχνολογία & Οδοντοτεχνική: Πείτε μας  γιατί Ναι

Η τεχνολογία CAD/CAM μπορεί να δημιουργήσει πολλά ακριβή αντίγραφα από ένα πρωτότυπο. Η δική μας δουλειά απαιτεί κάτι διαφορετικό: η κάθε εργασία είναι μοναδική. Για το λόγο αυτό και η οδοντοτεχνική άργησε, σαν κλάδος, να ψηφιοποιηθεί. Το αντικείμενο είναι απαιτητικό. Σήμερα όμως ένας οδοντοτεχνίτης που ψηφιοποιεί την καθημερινότητά του, νιώθει να έχει περισσότερα χέρια, να είναι γρηγορότερος, αποδοτικότερος και να μην κάνει λάθη. Ναι λοιπόν στην ψηφιακή τεχνολογία για περισσότερη ακρίβεια, παραγωγικότητα, ταχύτητα αλλά και καλύτερη επικοινωνία με τους συνεργάτες.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον;

Το μέλλον φέρνει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα με συνδυαζόμενες εφαρμογές. Πιο σύνθετες και ακριβέστερες 3D εκτυπώσεις, πολύ ενδιαφέρουσες απεικονίσεις για σχεδιασμό χαμόγελου και ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στην αμεσότητα της επικοινωνίας. Για όλα αυτά, όσοι επιλέξουν να μην ανεβούν στην ψηφιακή αμαξοστοιχία σε λίγα χρόνια θα θεωρούνται αναλφάβητοι.

 Τι εξοπλισμό διαθέτετε;

Ο εξοπλισμός μας περιλαμβάνει σαρωτές Medit, εκτυπωτές Sheraprint, φούρνοι σύντηξης της Nabertherm και φυσικά τα κοπτικά Roland. Το 2011, πρώτοι στην Ελλάδα, επιλέξαμε Roland με το θρυλικό DWX-50 το οποίο λειτουργεί ακόμη! Στη συνέχεια προστέθηκαν το DWX-51 και πρόσφατα το DWX-52.

Γιατί συνεχίσατε να επιλέγετε DGShape-Roland;

Ο λόγος είναι η αξιοπιστία τους. Σταθερή απόδοση και το κυριότερο κανένα τεχνικό πρόβλημα. Στα 11 χρόνια χρήσης των Roland, κανένα από αυτά δεν έχει σταματήσει να δουλεύει.

Τι είναι σημαντικότερο για εσάς σε ένα milling machine;

Την ψηφιακή τεχνολογία, την επιλέγει κανείς για την αποτελεσματικότητα, με άλλα λόγια για την σταθερότητα στην απόδοση. Αυτό είναι λοιπόν το ζητούμενο: να λαμβάνουμε καθημερινά το ίδιο αποτέλεσμα. Να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τι είναι γενικά σημαντικό στην αγορά ψηφιακού εξοπλισμού;

Σημαντική ερώτηση. Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία μας προμηθεύει ψηφιακά συστήματα. Αυτό, δεν θα το κάναμε ποτέ αν δεν είχαμε κατανοήσει σε βάθος τις ανάγκες του χρήστη. Το μηχάνημα, όσο ποιοτικό κι αν είναι, δεν φτάνει. Ο χρήστης, ειδικά στο ξεκίνημα, χρειάζεται εκπαίδευση και μετά υποστήριξη. Με μια λέξη, Φροντίδα. Αυτή η λέξη ίσως είναι σημαντικότερη από τον ίδιο τον εξοπλισμό. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να είναι προσεκτικός και να επιλέγει εταιρείες που παρέχουν καλό εξοπλισμό και ακόμη καλύτερη υποστήριξη

Ποια τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής κατασκευής οδοντοτεχνικών εφαρμογών τόσο ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και επιχειρηματικά; 

Αναφέρθηκαν νωρίτερα τα οφέλη για την κατασκευή εργασιών. Συνοπτικά, υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα με ευκολία.Η άλλη διάσταση που δίνει η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι η επιχειρηματική. Η υψηλή παραγωγικότητα αφ’ ενός δίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για προσέγγιση νέων πελατών αφ’ ετέρου καθιστά τον χρήστη πολύ πιο αξιόπιστο συνομιλητή. Οι νέοι πελάτες θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να χρησιμοποιείς ψηφιακή τεχνολογία.

Τι έκανε εσάς να ξεχωρίσετε στον χώρο;

Το 2011, μετά την IDS εκείνης της χρονιάς, αντιλήφθηκα ότι όλη η παραγωγή του εργαστηρίου θα έπρεπε να στραφεί προς τις ολικές στεφάνες ζιρκονίας (μονολιθικές). Και αυτό έκανα. Αγόρασα το καλοκαίρι του 2011 το DWX-50 χωρίς να έχω μιλήσει σε κάποιον πελάτη μας για τις μονολιθικές, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά το προϊόν αυτό στην αγορά. Η συνέχεια είναι γνωστή. Θεωρώ ότι είμαι ένας από τους ανθρώπους που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, η αγάπη μου γενικά για τις ψηφιακές εφαρμογές αλλά και η υποστήριξη προς όλους όσους συνεργαζόμαστε μας έκανε να ξεχωρίσουμε. Η συνέπεια επίσης. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε από το 2011 και ειδικότερα μετά την λειτουργία του 3D Dental House είναι πάντα με βάση τις επιθυμίες του πελάτη. Οι χρόνοι παράδοσης, η ποιότητα κατασκευής αλλά και οι τιμές είναι για μας η πρώτη προτεραιότητα απέναντι στον οδοντίατρο αλλά και τον συνάδελφο οδοντοτεχνίτη. Το ότι ξεχωρίσαμε είναι η απόδειξη ότι τα καταφέρνουμε. Γι’ αυτό και πιστεύουμε , ειδικότερα μετά και την ενσωμάτωση του DWX-52, ότι το 3D Dental House είναι η πραγματική μονάδα κοπής την Ελλάδα.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων και ποια τα δικά σας σχέδια για το δικό σας εργαστήριο.

Όπως περιγράφηκε νωρίτερα, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο σύγχρονο εργαστήριο του μέλλοντος χωρίς ψηφιακή τεχνολογία. Μπορεί να μην είναι πλήρως ψηφιοποιημένο όπως το δικό μας αλλά σίγουρα όλα τα εργαστήρια θα την χρησιμοποιούν σε κάποια στάδια της παραγωγής τους. Τα δικά μας σχέδια είναι προκαθορισμένα εδώ και αρκετά χρόνια. Ειδικά μετά την έλευση της ψηφιακής αποτύπωσης οι ανάγκες για νέο εξοπλισμό είναι διαρκώς και πιο έντονες. Θεωρώ ότι ακόμη κι αν είχαμε πέντε αντί για τρία Roland, κανένα δεν θα έμενε αχρησιμοποίητο μέσα στη μέρα.... Για εκτυπωτές;...Ας μην το συζητήσουμε...

Στην αγορά κάποιοι είναι κλειστοί στο νέο είτε αυτό είναι τεχνολογία, είτε νέοι προμηθευτές στο χώρο, και θέλουν να μείνουν στο κλειστό κύκλωμα που ήταν πριν δεκαετίες. Δυστυχώς ένα τέτοιο φαινόμενο αντιμετωπίζουμε αρκετές εταιρείες. Ποια είναι η γνώμη σας;

Όλοι μας στην αρχή είμαστε επιφυλακτικοί με κάτι νέο. Έτσι, την προηγούμενη δεκαετία αρκετοί συνάδελφοι φοβήθηκαν την επένδυση στα ψηφιακά. Δεν μπόρεσαν να «διαβάσουν» το μέλλον. Τα χρόνια πέρασαν και το μέλλον έγινε παρόν. Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Σε ό,τι αφορά στα κλειστά συστήματα, αυτά έχουν πίσω τους κλειστά μυαλά...

Ποια η εμπειρία σας μέχρι τώρα από τη χρήση του κοπτικού DGShape-Roland και την υποστήριξη της Atlas Digital;

Η καθημερινότητά μου, προσωπικά μιλώντας, είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί μεγάλα αποθέματα ενέργειας και δημιουργικότητας. Δεν υπάρχει χρόνος για σπατάλη. Για τις κοπές μας λοιπόν, δεν ξοδεύω ούτε ένα δευτερόλεπτο. Όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Γι’ αυτό και ενοχλούμε σπάνια την Atlas!!! Φυσικά, έχουμε τις λύσεις όποτε τις έχουμε ζητήσει.

Τι θα συμβουλεύατε τους υποψήφιους, τι να προσέξουν;

Η βασική συμβουλή είναι να απελευθερωθούν από την αμφιβολία για το αν η επένδυσή τους σε ένα κοπτικό θα είναι επιτυχημένη ή όχι. Τώρα για την επιλογή εταιρείας, νομίζω ότι η αξιοπιστία των Roland μέσα από την Atlas είναι μονόδρομος!

Σας ευχαριστούμε

Digident 
Νέας Εφέσσου 21-23, Βύρωνας, Αττική