Dental House Technology – Νίκος Κουτέλας

Dental House Technology

O Nίκος Κουτέλας ήθελε να γίνει οδοντίατρος, αλλά τελικά τον κέρδισε η οδοντοτεχνική την οποία λατρεύει και την θεωρεί τέχνη, όπως δηλώνει. Επιμορφώνεται διαρκώς στις νέες εξελίξεις της οδοντοτεχνικής και δεν σταματά να κάνει σχέδια.

Μας φιλοξένησε στο οδοντοτεχνικό του εργαστήριο, ένα καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο, για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για την οδοντοτεχνική, την ψηφιακή τεχνολογία και την πρόσφατη επένδυσή του σε ένα κοπτικό DGShape-Roland και ένα φούρνο Tabeo, που ολοκλήρωσε τον ψηφιακό του εξοπλισμό.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και το οδοντοτεχνικό σας εργαστήριο

Τελείωσα τα ΤΕΙ Αθηνών το 2009 και αποφοίτησα με άριστα. Από εκεί και πέρα δούλεψα περίπου μία οκταετία σε μεγάλα οδοντοτεχνικά εργαστήρια  περνώντας από όλα τα στάδια της δουλειάς μέχρι την τελική αποκατάσταση. Το πάθος  και η αφοσίωσή μου στην οδοντοτεχνική με οδήγησαν να  ανοίξω το  2018  τη δική μου επιχείρηση με την επωνυμία Dental House Technology, το οποίο είναι ένα σύγχρονο  ψηφιακό  οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Αναλαμβάνουμε όλων των ειδών  προσθετικές εργασίες κινητής, ακίνητης εμφυτεύματα  με ιδιαίτερη έμφαση στα  ολοκεραμικά, στα μονολιθικά ζιρκόνια καθώς και σε ζιρκονίες με διαστρωμάτωση. Το εργαστήριο μας είναι ένα σύγχρονο κέντρο κοπής  κυβικής και τετραγωνικής ζιρκονίας  τηρώντας αυστηρά πρωτοκόλλα παραγωγής. Όλες μας οι εργασίες  συνοδεύονται με εγγύηση ποιότητας  στα υλικά και στη διαδικασία κοπής  που ακολουθήθηκε. Ο χρόνος παράδοσης  για μονολιθικές ζιρκονίες  και πυρήνες ζιρκονίας είναι μια μέρα.

Το  προσωπικό  του εργαστηρίου απαρτίζεται από τέσσερις έμπειρους  καταρτισμένους  οδοντικούς τεχνολόγους  που συνεχώς ενημερώνονται  σε νέες τεχνικές παρακολουθώντας σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ευελπιστώ  με την κίνηση τεχνολογικής αναβάθμισης  που κάναμε, να πάνε ακόμα καλύτερα οι δουλειές, και να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο προσφέροντας εργασία και σε άλλους οδοντοτεχνίτες.

Πως αποφασίσατε να γίνετε οδοντοτεχνίτης; 

Η απόφασή μου να γίνω οδοντοτεχνίτης ήταν από παρακίνηση του αδερφού μου, ο οποίος είναι  οδοντίατρος γναθοχειρουργός. Αρχικά έδωσα  εξετάσεις για την οδοντιατρική, αλλά δεν κατάφερα να περάσω και έτσι ακολούθησα τη δεύτερη επιλογή μου που ήταν η οδοντική τεχνολογία στα ΑΤΕΙ Αθηνών όπου και μπήκα από τους πρώτους.

Το όνειρο μου για την οδοντιατρική δεν σταμάτησε εκεί, είπα να τελειώσω τη σχολή πού ήταν τέσσερα  χρόνια και  μετά να δώσω κατατακτήριες για να μπω στο δεύτερο έτος της οδοντιατρικής. Όσο όμως  πέρναγε ο καιρός άρχισε να μου αρέσει η οδοντοτεχνική και τελικά με κέρδισε! Με το που τελείωσα μπήκα κατευθείαν στο εργασιακό πεδίο και από τότε εξελίσσομαι συνέχεια πάνω σε καινούργιες τεχνικές.

Αυτή τη δουλειά την αγαπάω πάρα πολύ, μπορώ να πω ότι την λατρεύω, είναι κάτι πολύ δημιουργικό και μοναδικό!

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στην οδοντοτεχνική; 

Είναι τέχνη! Κάθε αποκατάσταση που μπαίνει στο στόμα είναι custom, δηλαδή έχει  σχεδιαστεί και δημιουργηθεί  από την αρχή μέχρι το τέλος για συγκεκριμένο στόμα, και αυτό μου αρέσει πολύ! Μ αρέσει να κάνω δουλειές που μέσα στο στόμα ενός ασθενή να  "χάνονται", αυτό είναι κάτι που με ιντριγκάρει και θέλω να το κάνω όσο μπορώ καλύτερα.

Ποιο είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας στον χώρο σας;

Το μυστικό είναι η συνεχής ενημέρωση και παρακολούθηση όλων των νέων τεχνικών και τεχνολογικών εξελίξεων πάνω στη δουλειά. Παράλληλα  βεβαίως είναι  η αφοσίωση και η αγάπη για αυτό τον τομέα.

Για εσάς ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού οδοντοτεχνίτη; 

Πέρα από την αγάπη και το μεράκι, για μένα είναι η μεγάλη υπομονή που πρέπει να έχει, ένα γερό στομάχι, γιατί οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, και παράλληλα η σωστή αντίληψη των πραγμάτων.

Η δουλειά σας απαιτεί πολύ χρόνο;

Η δουλειά μας ανέκαθεν απαιτούσε πολλές ώρες εργασίας, πολλά ξενύχτια μπορώ να πω, γιατί είναι πολύ απαιτητική. Παρόλα αυτά όμως τώρα με την τεχνολογική εξέλιξη των πραγμάτων, οι οδοντοτεχνίτες που διαθέτουμε CAD/CAM, κοπτικά μηχανήματα και σχεδιαστικά προγράμματα, κερδίζουμε χρόνο.

Η  οικονομική κατάσταση, έχει επηρεάσει τη δουλειά σας; 

Φυσικά, η οικονομική κατάσταση επηρέασε και εμάς, γιατί όλα είναι μια αλυσίδα. Λόγω της οικονομικής δυσχέρειας πολλοί δεν πηγαίνανε στον οδοντίατρο, οπότε και ο οδοντίατρος δεν είχε να προσφέρει δουλειά σ’ εμάς. Ευελπιστώ στο μέλλον να υπάρξει ένα άνοιγμα στο τομέα μας και από του χρόνου να πάνε τα πράγματα καλύτερα.

Πως και γιατί αποφασίσατε να μπείτε στη ψηφιακή τεχνολογία; 

Το εργαστήριο διαθέτει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση που αποτελείται από scanner, φούρνο και κοπτικό. Αποφάσισα να μπω και να επενδύσω σε αυτό το κομμάτι, γιατί άρχισε ο ανταγωνισμός να γίνεται μεγαλύτερος από τα μεγάλα εργαστήρια τα οποία είχαν ήδη  επενδύσει σε ψηφιακή τεχνολογία CAD/CAM. Οπότε για να προλάβω τον ανταγωνισμό, αποφάσισα να κάνω αυτή την κίνηση. Πιστεύω ότι θα την εξαργυρώσω μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο ανταγωνισμός από αυτά τα μεγάλα εργαστήρια οφείλεται στην ταχύτητα κατασκευής των αποκαταστάσεων; 

Ναι! έχουν  πιο γρήγορη παράδοση εργασιών-αποκαταστάσεων αλλά και χαμηλότερο κόστος εργασίας.

Ποια τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας στη δουλειά σας; 

Τα οφέλη όπως προ είπα είναι η ταχύτητα κατασκευής, και όπως ξέρουμε ο χρόνος είναι χρήμα. Επίσης, καλύτερες παθητικές εφαρμογές των αποκαταστάσεων, και μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Λιγότερος χρόνος κατασκευής σημαίνει ότι μπορείτε να αναλάβατε περισσότερες δουλειές; 

Ναι,  και με μεγαλύτερο κέρδος, γιατί μειώνεται το κόστος κατασκευής.  Επίσης, τώρα δεν απευθύνομαι μόνο σε οδοντίατρους, αλλά και σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια, που δεν διαθέτουν ψηφιακές λύσεις, και μπορώ να τους προσφέρω τις κοπές ή το σχέδιο.

Σας προτιμούν οδοντίατροι επειδή έχετε ψηφιακό κοπτικό;

Πλέον, όταν βάζεις το ψηφιακό κομμάτι στο εργαστήριό σου, η υποστήριξη που μπορείς να προσφέρεις στο πελάτη σου είναι πολύ καλύτερη  Τώρα πια σε 3-4 ώρες μπορώ να προσφέρω στον πελάτη μου την αποκατάσταση να την βάλει στον ασθενή του. Οπότε σίγουρα κάποιος οδοντίατρος ή οδοντιατρική κλινική θα προτιμήσει ένα εργαστήριο που έχει αυτή την υποδομή.

Έχει τύχει να σας πάρει οδοντίατρος και να σας πει το θέλω σήμερα;

Φυσικά ναι. Ειδικά για μεταβατικές αποκαταστάσεις, το μέτρο μπορεί να έχει παρθεί το πρωί και μέχρι το μεσημέρι ο οδοντίατρος να θέλει την αποκατάσταση στο ιατρείο του. Σε αυτή την περίπτωση, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία,  όλοι είμαστε κερδισμένοι. Και εμείς έχουμε πάρει μια δουλειά και ο οδοντίατρος εξυπηρετεί καλύτερα και ταχύτερα τον πελάτη του .

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι οδοντοτεχνίτες αντικαθίστανται από τα μηχανήματα – Ποια είναι η άποψή σας;

Κοιτάχτε, υπάρχει μια δόση αλήθειας. Αυτοί που έχουν επηρεαστεί είναι οι κεραμιστές που δεν έχουν εκπαιδευτεί στις ψηφιακές λύσεις.  Αυτό  που συμβουλεύω τους οδοντοτεχνίτες και κυρίως τους νέους είναι να εκπαιδευτούν στην  ψηφιακή τεχνολογία, δηλαδή να μάθουν να σχεδιάζουν και να χειρίζονται ένα μηχάνημα cnc  για να μπορέσουν να αφομοιωθούν σε ένα οδοντοτεχνικό εργαστήριο, γιατί οι απαιτήσεις είναι πλέον ψηφιακές, δεν είναι τόσο χειρωνακτικές.

Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τον οδοντοτεχνίτη αν δεν ενταχθεί στην ψηφιακή τεχνολογία;

Πιστεύω ότι ο οδοντοτεχνίτης πρέπει να ενταχθεί στην καινούργια τεχνολογία οπωσδήποτε. Κάποια οδοντοτεχνικά εργαστήρια που δεν θα επενδύσουν στην τεχνολογία θα συρρικνωθούν και μπορεί κάποια ακόμα και να κλείσουν.

Από ότι μαθαίνω  και στη σχολή προσπαθούν να βάλουν κάποια έξτρα μαθήματα στο κομμάτι της τεχνολογίας, γιατί από ότι βλέπουν και οι ίδιοι, εκεί κατευθύνεται η υπόθεση

Πως σας φαίνεται ότι από εκεί που δουλεύατε με τα χέρια, τώρα δουλεύετε με ένα πρόγραμμα και ένα υπολογιστή;

Εντάξει, είχα ήδη πάρει την απόφαση ότι αυτό πρέπει να γίνει. Άρχισα να ενημερώνομαι, να παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια πάνω σε αυτό το κομμάτι, οπότε ήμουν έτοιμος για αυτή την κίνηση. Μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο, πιο γρήγορο, πιο  οικονομικό, κερδίζω πολύ χρόνο. Και σίγουρα οι αποκαταστάσεις μου είναι πολύ καλύτερες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε για την δουλειά σας;

Έχω  βάλει κάποιους στόχους που έχω ήδη πετύχει. Ο πρώτος μου στόχος ήταν να πάρω το σχεδιαστικό και το κοπτικό. Ο επόμενός μου στόχος είναι να κάνω κάποιες συνεργασίες με  το εξωτερικό. Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ η συνεργασία με Γερμανία και Αγγλία, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν και καλύτερες οικονομικές απολαβές.

Γιατί επιλέξατε την DGShape – Roland;

Τα τελευταία δυο χρόνια σκεφτόμουν για την επένδυση στο κοπτικό. Είχα κάνει μια μεγάλη έρευνα αγοράς, είχα πάει και στο εξωτερικό για να δω κάποια μηχανήματα. Καταστάλαξα να επιλέξω τη Roland επειδή και από συναδέλφους που είχα μιλήσει, οι κοπές της είναι πραγματικά εξαιρετικές. Και η λειτουργία όλου του συστήματος είναι πάρα πολύ εύκολη. Πολύ βασικό  επίσης σε μια τέτοια επένδυση είναι και το σοβαρό support. Η Atlas Digital   έχει ένα πολύ καλό support, οπότε σε οτιδήποτε μου προκύψει θα έχω την βοήθεια που χρειάζομαι.

Πείτε μας για την μέχρι τώρα εμπειρία σας από τη χρήση του κοπτικού DGShape Roland 52DCi και τη συνεργασία σας με την Atlas Digital

Μπορώ να πω συγκλονιστική. Σίγουρα ότι είχα δει και ότι ήξερα για αυτό το μηχάνημα, ότι είναι τόσο καλό, ισχύει. Και με την Atlas Digital,  η συνεργασία  μου μέχρι τώρα είναι πολύ καλή.  Το support όπως είπα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Για προβλήματα που αντιμετώπισα στις δοκιμές που κάναμε  για να στήσουμε το CNC, υπήρχε πάντα διαθέσιμος κάποιος συνεργάτης της Atlas Digital. Για ότι χρειαστώ στο μέλλον πιστεύω ότι μπορούν να με καλύψουν.